blueberries, fruits, berries-3548239.jpg

Budama

blueberries, fruits, berries-3548239.jpg

Budama

Budama yaban mersini bitkisinin sağlıklı gelişmesi ve iri meyve hasadı için çok önemlidir. Doğru ve zamanında budanmayan bitkilerin gelişimi yavaşlar ve meyve iriliği azalır. Budamaya dikim yılından itibaren başlanmalıdır. İlk 5 yıl ilkbahar öncesi gözler uyanmadan sadece cılız, hastalıklı, kurumuş ve soğuktan zarar görmüş sürgünler budanır.


Beşinci yıldan itibaren budama çok daha önemli hale gelmektedir. Yaban mersininin verimli ömrünün 40-50 yıl devam edebilmesi beşinci yıldan itibaren her yıl yapılacak gençleştirme budamasına bağlıdır. Gençleştirme budamasında temel ilke, her yıl 2-3 adet en yaşlı sürgünü çıkarıp, bunların yerine yeni sürgünlerin büyümesini teşvik etmektir. Bunun dışında başlangıçta olduğu gibi gelişmemiş, hastalıklı, kurumuş ve soğuktan zarar görmüş sürgünler de her yıl budanmalıdır. Ayrıca, bitkinin formunun bozulmadan devam etmesi, iri meyve gelişimini teşvik etmek, aşırı meyve yükünü engellemek, bitkinin iyi havalanmasını sağlamak, istenilen boy ve şekilde tutmak amacıyla da budama yapılmalıdır. Doğru bir şekilde budama yapılmış yaban mersini bahçelerinde, bitkilerin iyi havalanması sağlandığı için, hastalıklardan çok daha etkin bir şekilde korunmaktadır.


Yaban mersininde budama sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır. Sonbaharda budananlar ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açmaktadır. Dolayısıyla ilkbahar geç donlarının sıklıkla yaşandığı bölgelerde zarar riskini azaltmak için sonbaharda budama yapmak daha doğrudur. Budama yapılmayan bitkiler daha erken uyanır ve soğuklardan zarar görme riski artar. Gözler uyanmaya başladığında veya çiçeklenme meydana geldiğinde budama işlemi yapılmamalıdır.